Ook Nederland en Groot-Brittannië tellen inkomsten uit misdaad mee voor de grootte van de economie. Vooral bij de westerburen levert dat veel verschil op.
Lidstaten van de Europese Unie zijn druk bezig om hun natonaal inkomen te herberekenen. Dat is een gevolg van nieuwe regelgeving die gelast dat inkomsten uit illegale activiteiten ook moeten worden meegeteld. Dat gaat de Italianen een sprongetje in hun groeicijfers opleveren.
Cocaïne scoort in Nederland
Ook Nederland heeft de cijfers aangepast. Dat gebeurde afgelopen maart en ergens verstopt in een rapport van het CBS staat dat de toegevoegde waarde van misdaad aan de Nederlandse economie in 2010 2,4 miljard euro bedroeg. Daarbij staan inkomsten uit cocaïne duidelijk bovenaan, met 1 miljard euro.
Peanuts vergeleken met de Britse economie: daar bracht de onderwereld maar liefst 33 miljard pond (40 miljard euro) in het laatje, schrijft de Financial Times. Het bruto binnenlands product (bbp) van de Britten zal er over 2009 met 2,3 procent door toenemen.
Ter vergelijking: de 2,4 miljard die het CBS in kaart bracht uit illegale activiteiten komt voor Nederland neer op ongeveer 0,4 procent van het bbp over 2010.
Prostituees schatten
In het VK was prostitutie goed voor 5,3 miljard pond in 2009, schat het Britse statistiekbureau in. Het Verenigd Koninkrijk heeft ongeveer 60.879 prostituees, die gemiddeld 25 klanten per week hadden, voor gemiddeld 67,16 pond (82,52 per keer).
Volgens dezelfde schattingen zijn er 38.000 heroïnegebruikers in Groot-Brittannië, die 754 miljoen pond aan heroïne spoten voor gemiddeld 37 pond (45 euro) per gram.
Overigens dingt het Britse statistiekbureau zelf wel wat af aan die schattingen. De schatting van het aantal prostituees is "zwak", schrijven ze zelf. "Het moest wel, want we hebben geen precieze gegevens." Ook data uit Nederland werden gebruikt: volgens Nederlandse cijfers gaven prostituees in 2007 aan kleding 125 euro uit en besteden ze 50 eurocent per klant aan condooms. Dat namen de Britten mee.
Het effect van inkomsten uit illegale activiteiten op recente jaren is nog niet berekend. In juni worden nog weer nieuwe richtlijnen gepresenteerd: dan worden bijvoorbeeld ook "diensten geleverd aan huishoudens door instellingen zonder winstoogmerk" - zoals liefdadige instellingen - meegeteld.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl